- брашно по избор – 1-1 и 1/2 ч.ч.
- 1/3 ч.ч. мляно кашу
- 1/3 ч.ч. мляно слънчогледово семе
- 1/3 ч.ч. мляно тиквено семе
- 1 с.л. ленено семе
- 4-5 с.л. олио или друга растителна мазнина
- 1-2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черна сол
- 1 ч.л. сода, угасена в оцет
- ким
За тези соленки първо смилам лененото семе и накисвам в малко водичка, докато приготвя останалото. Използвам смес от сурови кашу, слънчоглед и тиквено семе, които също смилам в приблизително равни пропорции – 2 кафемелачки или около 1 ч.ч. общо. Добавя се лъжичка сода, угасена в оцет, олиото, солта, щипка захар и ким на вкус. Понеже тук има хубави маслини в саламура, вместо вода за тестото използвам от саламурата – тя подсолява допълнително и придава аромат. Добавям брашно (използвах смес от елда и пълнозърнесто, но със сигурност ще пробвам и други варианти), докато се получи годно за разточване тесто. Разточвам, нарязвам на дълги ивици и нареждам в намазнена тава. Пека… е, в момента готвя на Раховец със собствено мнение и няма как да ви кажа температура, но пека на макс, докато станат. Бързо стават и лесно прегарят, затова ги дръжте под око и щом започнат да се зачервяват може да се вадят.
Вашият коментар